duminică, 17 august 2014



Una-alta
"Aud din ce în ce mai des în ultima vreme oameni care își pun întrebări legate de iubire. Din ce în ce mai multe persoane și pagini web scriu despre iubire, citează poezii de dragoste, share-uiesc filme despre acest subiect, etc
De când lumea, oamenii s-au întrebat ce este iubirea, cum știi dacă este sau nu adevărată, care-i diferența între a iubi și a fi îndrăgostit și așa mai departe. Niciodată nu am știut care este răspunsul acestor întrebări. Nici nu cred că există un răspuns general valabil pentru toată lumea. Fiecare percepe lucrurile în felul său.
Atrasă de coperta viu colorată și de titlul care sună foarte pozitiv, am ales de pe raft “Adorabilitatea” de Robert Holden. În engleză, “Loveability”. După cum explică autorul, cuvântul ‘adorabilitate’ (loveability) este inventat de el și înseamna “capacitatea de a iubi și de a te lăsa iubit”. Deși am început lectura crezând că voi descoperi un text lejer și plin de umor, descopăr cu încântare o carte cât se poate de serioasă, plină de exemple simple de viață cu care mulți dintre noi ne putem identifica. Vă recomand această carte, indiferent de vârsta pe care o aveți. Este adorabilă. :)
“Sunt întrebat adeseori cum poți face diferența între pasiunea sexuală, starea de îndrăgostit și iubire. Iată ce răspuns obișnuiesc să dau:
-Pasiunea sexuală este o dorință fizică. Ea este ca un foc de artificii. Tot ce îți dorești de la partener(ă) este ceea ce îți poate oferi acesta/aceasta în plan fizic. Îl (o) privești în principal ca pe un corp. Nu ești foarte interesat de ființa sa emoțională sau spirituală.
– Starea de îndrăgostit este o dorință mentală. Emoția este foarte puternică în acest caz. Ești obsedat de ‘obiectul iubirii tale’. Imaginea lui te captivează. Vrei să cunoști mai multe despre el. Această stare poate fi dublată de pasiunea sexuală. La fel ca în cazul acesteia din urmă, ești interesat în primul rând de ceea ce poți obține de la partener(ă).
– Iubirea este o dorință spirituală. Ea este plină de dorință. Îți dorești să cunoști întreaga persoană, nu doar imaginea pe care o proiectează. Imaginile care se îndrăgostesc sau chiar se căsătoresc rămân doi străini. Iubirea ne determină să ne dăm jos masca și să nu ne mai ascundem. Numai așa poate începe adevăratul dans. Atunci când iubești, adevărata dorință nu este ce îți dorești de la celălalt, ci ce îți dorești pentru el/ea.
În cazul iubirii necondiționate, fiecărui partner îi pasă de starea de bine a celuilalt. Fiecare este prietenul celuilalt. Acest lucru este adevărat, indiferent de tipul relației. Inima iubirii este prietenia. Părinții și copiii învață să se iubească reciproc numai prin cultivarea unei prietenii care transcende rolurile. Iubirea de cuplu fără prietenie nu durează, în timp ce iubirea de cuplu dintre prieteni se regenerează în continuu. Iubirea necondiționată apare între prietenii care își spun unul altuia “Doresc ce este cel mai bun pentru tine”. Adevărații prieteni nu își spun niciodată “Îți doresc numai ce îți doresc eu”, ci “Îți doresc ceea ce îți dorești tu”. Iubirea necondiționată este plină de bunătate și generozitate. Mai presus de orice, ea nu face rău, căci nu cunoaște răutatea.
“Iubirea este…dorința ca celălalt să aibă parte de tot ce este cel mai bun pentru el” (Thomas d’Aquino)
Iată cum poți afla dacă iubești pe cineva și dacă acesta îți răspunde cu aceeași iubire: amândoi vă doriți să fiți fericiți. Fericirea celuilalt înseamnă pentru tine mai mult decât orice altceva. Fericirea este sacră pentru că este un atribut al iubirii, iar atunci când sunteți fericiți, vă puteți iubi mai mult unul pe celălalt. Dacă știu că ești cu adevărat fericit și că și eu sunt fericit, acesta este un semn sigur că ne iubim unul pe celalalt, dar și că suntem autentici unul cu celălalt în raport cu noi înșine. Niciunul dintre noi nu am sta vreodată în calea fericirii celuilalt, chiar dacă acest lucru ar însemna să ne despărțim, căci cel mai mult ne dorim ca oamenii pe care îi iubim să fie ei înșiși, să își urmeze dorințele inimii și să trăiască viața pe care și-o doresc.” (fragment din “Adorabilitatea”, de Robert Holden)"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu